Hvornår: Juli
Hvor længe: 14 dage
Hvem: Mor, Far, Yrsa, 2 år & Orla 5 år

BORNHOLM

Tour de klippe ø

Det er sommer i Danmark og vi nupper 14 dage på Bornholm i telt og med bil, så vi kan suse rundt på øen og opleve alt fra ruiner til strande, mens vi hilser på middelaldermænd og store dinosaurer. 
Vi møder mange, der cykler og tilmed vandrer rundt på øen. Med to børn på snart 3 og 6, er det fedt at have egen bil. Fra vores campingplads ved Rønne tager det ca. 30 min. at køre til dagens tur-sted. 

På de fjorten dage oplever vi:
– Strandene; Dueodde, Sandkås, Næs, Hullehavn og Antoinette strand. 
– Hammershus
– Lilleborg
– Ringbakkebrudene/Vang granitbrud
– Bunkerne ved Dueodde
– Ekkodalen og Rytterknægten
– Natur Bornholm, naturhistorisk museum
– Østerlars kirke
– Middelaldercentret
– Randkløve skår

STRAND-GUIDE

Strand-guide

Dueodde

HviIIIIIdt sand og klitter

Dueodde ligger i det sydlige Bornholm og har en laaaaang sandstrand med det fineste hvide sand, klitter og hav hav hav. Her er lækkert og der er rig mulighed for at bygge sandslotte, paddleboarde og løbe halv-uforstyrret rundt, for stranden ER stor. Der er flere veje og stier, der fører til stranden. Ved Dueodde Strandcamping er der gratis parkering og en lang gangsti ud til stranden, som er god, hvis man f.eks render rundt med en klapvogn eller et træben.

Strand-guide

Sandkås

dejlig familievenlig bugt

Sandkås strand er en lille bugt indrammet af klipper, der kan kravles på. Sandet er lyst og dejligt og stranden er temmelig lavvandet og tiltrækker børnefamilier. Der er parkering tæt ved, hvor der også er toiletter og en hip sommercafe med is, frokost og bløde stole, man kan slænge sig i.

Smuk kyststi

Til venstre for havet, (når man har snuden mod vandet) ligger kyststien, der forbinder Sandkås med Næs; stranden ved Allinge. Det er en rigtig fin sti og det tog os og ungerne ca. 35 minutter at gå. Den er ikke klapvognsvenlig.

STRAND-GUIDE

NÆS

Lavvandet med klipper

Vi gik af kyststien fra Sandkås strand til Næs strand, som ca. tog 35 minutter. Smuk tur, men ikke klapvognsvenlig. Næs strand ligger i Allinge og har parkering og toiletter lige ved siden af. Der er lavvandet med mange små klipper tæt på strandkanten, som kan udforskes. Et stykke af stranden er lavet til en betonbadebro, hvorfra man kan springe i.

STRAND-GUIDE

Hullehavn strand

Strand ved campingplads

Hullehavn strand ligger i forlængelse af Hullehavn campingplads ved Svaneke. Men stranden er også åben for gæster, der ikke bor på campingpladsen. Man skal parkere bilen udenfor campingpladsen og gå igennem den for at nå stranden. Campingpladsen så i øvrigt meget hyggelig ud med legeplads og maaaaange glade børn. Stranden er ikke stor og der er ikke så meget sand at bygge sandslotte af, som på de andre strande. Der er et indhak med lavt vand, og en lang betonbadebro langs klipperne, som ender i en vippe og dybt vand. Der er iskiosk.

Strand-guide

Antoinette Strand

Solnedgangsstrand

Stranden ligger få kilometer fra Rønne centrum og lige ud til Nordskoven og Nordskoven/Rønne strand camping. Stranden har sand og lidt sten i vandet. Men det bedste ved stranden er, at den ligger perfekt i forhold til solnedgang. Her kan man - mens solen går ned, både bade og drikke medbragte sundowners, mens Bornholmerbåden sejler i rutefart og laver bølger.
Dog skal man huske - overalt på øen - at være opmærksom på understrømmen, som kan være temmelig strid. Der er flere skilte på strandende, der gør én opmærksom på det.

Campingpladsen

Vi boede på Rønne strandcamping eller Nordskovens strandcamping - den hedder vist begge ting. Den ligger fem. bilkørsel fra Rønne centrum. Der er hytter, plads til telte og til campingvogne og autocampere. Pladsen er ikke bemandet, dvs. der er ikke mulighed for at købe morgenbrød, is og osv. Legepladsen er også temmelig træt, men der var en stor hoppepude, som vores børn (og alle andres børn) var meget glade for. Der var stort køkken, toilet/bad, vaskerum og et mindre opholdsrum. Selvom campingpladsen ikke bød på det store, så hyggede vi os i de 14 dage, hvor vi hver dag susede ud på tur i vores bil.

BorgRuin

Hammershus

Nordeuropas største borgruin

Man kan ikke tage til Bornholm og ikke opleve Hammershus - og halløj, det er gratis! Do it! Den er flot, den borgruin med en dramatisk beliggenhed på toppen af Hammerknuden ud til klipper og hav. Parkeringspladsen koster 30 kr. for 6 timer, men adgang til selve ruinen og udstillingen er gratis. Der er cafe med en storslået panoramaudsigt til ruinen. Flere havde taget klapvognen med, men jeg havde ladet den blive derhjemme og fundet bæreselen frem.

borgruin

Lilleborg

Perfekt frokoststop

Hvis ens krop - efter besøget på Hammershus - skriger på mere borgruin, så kan man besøge Lilleborg. Det er som navnet lyder, en mindre borg, som nu er en ruin. Den ligger langs vejen i naturområdet Almindingen, hvor der er parkeringsmulighed. Et fint stop til en frokost med lidt historisk vingesus. Da vi var der, stod der er bænk midt inde i ruinens mure, men et rød-ternet frokosttæppe ville også se hamrende hyggeligt ud blandt de store sten.

Ringbakkebrudene

Granitbrud

Nevadaklippen

Det her er et fedt sted og ligger i toppen af vores Bornholmerliste! Det hedder Vang granitbrud eller Ringbakkebrudene. Det er som sagt et gammelt granitbrud, som nu ligner noget fra en amerikansk nationalpark - altså i meget mindre format bevares. Men flot er det og den største af klipperne hedder Nevadaklippen, så lidt prærien er det da. Hvis man er klatretypen kan man i øvrigt klatre med reb her.

Broen & Shelterplads

Høøøøøjt oppe forbinder en jernbro de stejle klippesider. Og kniber man øjnene lidt sammen er der udsigt til Hammershus.
I området er der også mulighed for at sove i et shelter.

Stranden

Husk badetøj! I bunden af grusvejen ligger en fin lille strand med vippe og sand. Grusvejen hertil er bakket, men man kan godt komme herned med barnevogn og cykel. Dog ikke bil, den måtte vi parkere ved parkeringspladsen ved Nevadaklippen, hvor der også er et toilet.

Bunkerne ved dueodde

Bunkerne

Levn fra en krigstid

To store bunkere, som tyskerne byggede under 2. verdenskrig står gemt og forladt i skoven ved Dueodde. Man kan gå på opdagelse i dem, rundt om dem og på dem. Husk lommelygte! Det er et vildt sted.

Rutebeskrivelse

Kør ad Stokkevej mod Dueodde familiecamping. I starten af vejen på højre side står et skilt med teksten 'kanonstilling'. Vi parkerede bilen helt op af bunkeren. Den anden bunker burde ligge på venstre side af Stokkevej, men vi forsøgte ikke at finde den.

Alminingen

Ekkodalen

Hvad bæller Møller...?

Ekkodalen ligger i naturområdet Almindingen, hvor en lang og tårnhøj klippeside kaster ens skrigerier tilbage som et ekko. Det gør den så alligevel ikke vildt meget, men det er et smukt sted. Og nu da vi allesammen er blevet enige om, at vi godt må råbe højt, så er det faktisk et ret fedt sted at være med larmende børn.
Man kan parkere tættere på Ekkodalen end vi gjorde. Vi parkerede bilen ved Rytterknægten og gik gennem skoven i 40 min. hvor den sidste del var meget stejl og ikke barnevognsvenlig - til gengæld en spændende tur.

Rytterknægten

Rytterknægten ligger også i naturområdet Almindingen og er det højestepunkt på Bornholm. Der er bygget et tårn, hvorfra man kan se ud over trætoppene. Ellers er her skov, skovstier, mange mountainbike ruter, toiletter og iskiosk.

Naturhistorisk museum

Natur Bornholm

Dinotid

Natur Bornholm er et naturhistorisk museum i Åkirkeby, som vi besøgte på en regnvejrsdag. De har en fin og børnevenlig udstilling om de danske dinosaurer og jordens oprindelse med udgangspunkt i Bornholm. Udstillingen refererer til mange konkrete steder på øen og derfor var det dejligt, at vi besøgte museet i slutningen af vores ferie, så vi kendte mange af stederne, der blev henvist til. Den 6-årige var godt aktiveret og underholdt, og den 3-årige fik plaget sig til en plastik flue i museumsshoppen. Gut times på en regnvejrsdag!

Rundkirke

Østerlars kirke

Hvid & Rund

Østerlars kirke er Bornholms største rundkirke og bygget for knap 900 år siden. Skræmmende at tænke på, hvor mange foldede hænder og sprukne læber, der har sagt 'amen' derinde. Den er flot, hvid og ja, rund.

Middelaldercentret

Middelalderliv

Middelaldercentret

Middelaldercentret har vist nok altid åbent - ligesom et museum. Der er en bygget en komplet stormandsgård med møbler og malerier, hvor der gives meget underholdende rundvisninger. Men netop i uge 29 er der middelalder-uge, hvor man kan bo i telte og leve som middelalderfolk eller bare komme på besøg en dag, som vi og mange andre gjorde. I uge 29 er der boder med middelalderlir, våbentræning, kanonaffyring, teater mm. En rigtig god oplevelse, især den 6-årige og hans mor var klar på at flytte ind i de blåstribede telte og blive gøglere for evigt.

Randkløve Skår

Randkløve skår

skåret i klippen

Randkløve skår er et skår/revne mellem to stejle klippesider. Det ligger ud til vandet blandt klipper og sten. Vi parkerede bilen ved en parkeringsplads ved en skolelignende bygning. Derefter gik vi langs markstien ca. 20 min. til klippekysten. Stien er barnevognsvenlig, det er skåret ikke. Det er meget stejlt at gå ned igennem skåret, men klaret på få minutter og så kan man gå op igen af skåret og råbe ud over Bornholms vilde bølger.