Hvornår: April 2019
Hvor længe: 5 nætter
Hvem: Mor, Far, Orla 4 år & Yrsa 1 år

STOCKHOLM

Togtur til
Stockholm med lur, kaffe og pandekager

Vi tager toget fra København til Stockholm, som tager ca. 5 timer. Billetterne ender med at koste ca. 800 kr. tur/retur for os alle sammen, da vi får købt det, der svarer til orange billetter hos DSB. Vi synes det er helt vildt billigt, og da jeg altid bliver en lille smule mere lykkelig, når jeg sparer penge, er jeg ikke til at skyde igennem… 5 timer, den nupper vi nemt.
I det svenske tog sidder vi ligesom i en bus, altså ved siden af hinanden og ikke rundt om et bord, som ofte er tilfældet i de danske lyntog. Men det går fint. Vi føler stadig, at vi rejser sammen og skifter lidt plads undervejs.Og så har det svenske tog også en madvogn. Stort hit! Den er lille, men man kan købe lidt mad, kaffe og pandekager! Der er også en mikrobølgeovn til at varme evt. babymad, de er sgu tjekkede de svenskere… Og dog.

Jeg havde forestillet mig, at vores 1 årige Yrsa skulle sove middagslur i sin klapvogn, mens vi kørte. Hele planlægningen af køb af billet, havde faktisk taget udgangspunkt i netop den middagslur. Men på toget bliver jeg bedt om at klappe vognen sammen og selvom jeg først ignorerer kontrolørens anmodning – jeg er vel i udlandet, måske forstod jeg ham ikke?!! – og putter lille Y til middagslur i klapvognen og stiller den ind til hjørnet, ender jeg med at klappe den sammen, da jeg for anden gang lidt mere insisterende bliver bedt om det. Det gør jeg så.
Og senere da vognen ligger nederst i en stor bunke af tasker og kufferter, jeg tænker, at lille Y’s skrigeri måske ville være blevet dæmpet af alle taskerne, hvis hun var blevet i vognen. Bare en tanke. Med en del mere skrig end sædvanligt lykkes det alligevel Yrsa at tage sin middagslur på gulvet foran sædet med min jakke som madras. Og da Yrsa vågner er Orlas Frode Får film netop slut og vi triller ind på Stockholms Centralstation.​

 

Stockholm

Scandic Malmen

Hotellet

Vi bor i området Södermalm på Hotel Scandic Malmen, som ligger lige ved Medborgerpladsen, hvor der både er en metro, en legeplads og flere cafeer, som nok serverer flere øl end kaffe. Vi når desværre ingen af delene.

God beliggenhed

Flere dage dropper vi metroen og i stedet går vi mod Slussen, hvorfra mange af færgerne sejler til de andre øer. Det tager os ca. et kvarter at gå til færgen.

Morgenmad

Hotellet er fint. Morgenmadsbuffeten er stor og starter tidligt, og dens sortiment i kager, krymmel og knas kan lige underholde børnene nok til, at vi voksne har tid til tolv liter kaffe.

Stockholm

Junibakken

Byens bedste børnemuseum

Junibakken er et oplevelsesmuseum for de helt små om Astrid Lindgrens - og andre svenske forfatteres historier . Vores børn på 1,5 og 4,5 år har aldrig prøvet noget federe! Næsten, da. Vi er der i 5 timer og det er inkl. Yrsas lur, som altid stagnerer os lidt. Man må iøvrigt ikke have klapvogn med ind på museet, så på skift sidder vi udenfor på en bænk i parken, mens Yrsa sover.

Eventyrstog og Villa Villekulla

På museet starter vi med et eventyrstog (a la Den flyvende kuffert i Tivoli), hvor vi tages igennem Astrid Lindgrens fortællinger. Fedt fedt fedt. Der er flere indendørs ‘legepladser’, hvor børnene oplever universer fra både Astrid Lindgrens fortællinger, men også fra andre kendte svenske børnebøger. Der er en by med Findus og Pedersens skur, Lassemajas detektivbureau og Alfons’s højhus. På førstesalen står Villa Villekulla i en model 1:1. Fedt. Med Pippis soveværelse, køkken og balkon. Senere på dagen er der teater, hvor tre børn på 12 år spiller Pippi, Tom og Annika og jeg er ved at besvime over, hvor flot det er. Pænt fedt.

FerieMor besvimer næsten

Jeg besvimer dog først, da vi når restauranten, som er forklædt som et gammeldags gøglercirkus med paraplyer og akrobatben hængende fra loftet. Der er pyntede cupcakes i alle cirkuspalettens farver og hvis man som jeg, får stådreng af farvede lyskæder, så er den her restaurant et must. Orla på 4 år og hans mor giver Junibakken 5 fede stjerner!

Stockholm

Vasamuseet

Krigsskibet, der sank

Mange har anbefalet os at se Vasamusset, som er det mest besøgte museum i Stockholm, så det ser vi. Selve museumsbygningen er meget imponerende. Udefra ligner det et kæmpe skib og indenfor står Vasaskibet og troner med sine 52 meter fra køl til top. Skibet sank i 1628 og efter at have ligget på havbunden i ikke mindre end 333 år blev det bjærget og kan nu ses på museet.

Restauranten

Der er flere udstillinger omkring skibet, dets funktion og hvorfor det sank. I terorien måske rigtig spændende, men vores 4 årige er ikke begejstret, så vi ender hurtigt i museets restaurant, som til gengæld gør os allesammen meget begejstrerede. Vi ender faktisk med at hænge i restauranten i knap 3 timer, mens vores 1 årige tager lur i sin klapvogn. I selskab med pandekager, bøf og tegnegrej, så drøner tiden åbenbart derudad.

Stockholm

Postmuseum

Postmuseum

I bydelen Gamla Stan er vi på Postmuseum. Det er et lille sted med en børneafdeling i kælderen. Her bliver børnene til to ivrige postfunktionærer, der hurtigt går igang med at starte den gamle gule postbil, stable pakker, slikke på frimærker, poste breve og stemple alt, hvad der stemples kan.

Endnu en museums restaurant

Vi er også i museets restaurant. Og her er det de voksne, der ivrigt går i gang med salater, tærter og vafler. Smaklig måltid!

Stockholm

Skansen

Frilandsmuseum & zoo

Skansen er et stort område på øen Djursgården, som både er et frilandsmuseum med gamle huse og en zoologisk have med nordiske dyr. I et af de gamle huse sidder en kvinde iklædt tøj fra gamle dage og spinner uld. Foran et andet hus står en mand og kløver brænde.

Nordiske dyr & pomfritter

I den zoologiske have ser vi elge, ulve og rener og på legepladsen leger børnene, mens Feriefar står i kø til pomfritter. Solen skinner og selvom vi er midt i påskeferien med mange besøgende er her ro og plads til bare at være.

Stockholm

Bryggartäpparn

Den fedeste legeplads

Tæt ved vores hotel i Södermalm ligger den offentlige legeplads Bryggartäpparn. Der er gynger, rutsjebane, legehestevogn og flere små træhuse, der får legepladsen til at ligne et arbejderkvarter fra starten af 1900 tallet, et mini frilandsmuseum.

Softice i solen

Vores 4 årige eeeeeelsker gamle huse og vi leger røven ud af bukserne liiiige indtil vi opdager, at den yndige cafe på legepladsen sælger softice og kaffe. Et mycket trevlig sted!
Vi kunne dog godt have brugt et toilet, men hey, der var softice i solen. Mere kan man ikke forlange.

Mad

To af aftenerne ender vi med at købe salat og brød i det lokale supermarked og spiser det på legepladsen foran hotellet. Vores børn er trætte og det er vi også.

Men tre af de andre aftener spiser vi ude. Den første aften er fatal, vi ender med at få en hurtig burger og falafel på en snaskbar. Men hvad vi lige glemmer er, at de søde smagsforstyrrede svenskere putter rejesalat i alt – også i bunden af både burger og falafel. Nogle kan måske skylle det ned med en cola, jeg kunne ikke, der skulle også kanelbuller og snickers til.

Stockholm

Pizza

Tony's

Tæt ved Mariatorget, en gåtur på ca. 15 min fra hotellet, hvor der i øvrigt er en legeplads, is og eftermiddagssol, spiser vi mega lækker pizza på 'Tony på Hornsgatan 29A.

IMG_7555

Stockholm

Indisk spisested

Billigt & børnevenligt

5-10 minutters gang fra hotellet (modsat Slussen), ligger flere hyggelige cafeer omkring gaderne Skånegatan og Katarina Bangata. Vi spiser indisk på 'Samrat of India' – udenfor i solen, for så gør det ikke så meget, når risen maler fortovet hvidt og børnene råber. 'Samrat of India' ligger på Katarina Bangata 27.

Togtur

På gensyn

Stockholm er dejlig og det kan sagtens tænkes, at vi kommer igen en anden gang.
Det fungerede super godt med at tage toget fra København, både nemt, effektivt, behageligt og billigt.

Næste gang prøver vi at besøge Stockholm om sommeren, hvor der er gode bademuligheder ved havnen. Det har vi til gode. 

Det DU har til gode, er at høre min podcast-reportage fra Stockholm (hvis du da ikke allerede har hørt den titusindbillioner gange…) Den og mange flere rejse- episoder med børn kan høres på Itunes under ‘Feriemor’.

God fornøjelse og tak fordi du læste med!

0
Så mange kanelboller satte vi til livs under vores tur